Precies zoals ik niet wilde

Het ging de afgelopen twee jaar precies zoals ik het niet wilde. In het blog De zin van een crisis beschreef ik mijn eerste gedachten en emoties. Ik zag bijvoorbeeld zo’n cliché ‘Voor & Na’-verhaal voor me. Zo’n artikel of interview waarin iemand zegt hoezeer hij of zij is veranderd dankzij een ingrijpende gebeurtenis.

 

VEERKRACHT

Maar het is gebeurd. Het hobbelige ziekte- en herstelproces heeft voor verdieping gezorgd. In het webinar Van crisis naar creatie deelde ik al enkele inzichten van dit -toch wel- transformerende proces.

De Raad voor Cultuur schreef een tijdje terug over het belang van wendbaarheid en weerbaarheid. Nou daar ben ik nu wel expert in! Meebewegen, incasseren, afscheid nemen, leren, jezelf opnieuw uitvinden en er zelfs iets heel nieuws uit creëren; het kan allemaal en het brengt meer dan je van tevoren kunt bedenken. Als je maar in contact bent met je eigen kern. Met wie jij bent, wat voor jou belangrijk is. Als dat niet zo is, waai je weg, ben je een speelbal van de krachten om je heen.

 

INNERLIJK KOMPAS

Dat geldt voor ons persoonlijk en ook voor onze organisaties! Een sterk innerlijk kompas helpt bij het navigeren in woelige tijden. En dat zullen we de komende jaren ook weer nodig hebben. Want het is onzeker wat er gaat gebeuren. Er zijn al geluiden te horen dat er weer gure politieke winden gaan waaien in de sector.

 

SUBSIDIEAANVRAAG

En juist nu zitten veel van jullie midden in het schrijfproces van een meerjarige subsidie aanvraag, misschien jij ook wel? Een aanvraag waar veel van af hangt. Dan is het een hele klus om dicht bij jezelf te blijven. Het vereist inzicht maar ook lef om realistische doelen te beschrijven en keuzes te maken. ’t Is een soort balanceeract tussen open en eerlijk beschrijven waar je nu staat en welke ontwikkeling je wilt gaan doormaken en tegelijkertijd te voldoen aan de vele eisen en criteria van de subsidiegever.

 

DE KERN

Mijn advies: blijf dicht bij je kern. Wie ben je als organisatie? Waar staan jullie echt voor, wat zijn jullie waarden? Wat wil je betekenen voor wie? Het is sterk als dat in alle activiteiten doorklinkt en de manier waarop je die wilt gaan realiseren.

De afgelopen Cultuurnota’s en enkele Kunstenplannen (ja zo oud ben ik 😉 ) was ik bij vele meerjarige subsidieaanvragen betrokken. De afgelopen tien jaar met name in strategie sprints die daaraan vooraf gingen en waarin we de eigen visie en strategie ontwikkelden.

 

ADVIES

Omdat ik het werk nu weer opstart, doet er zich een bijzondere mogelijkheid voor: ik heb tijd om even te sparren en mee te lezen met jouw aanvraag. Ik stel me een online gesprek voor waarin jij toelicht wat de essentie is van wat je over wilt brengen. Ik lees de stukken en geef live online mijn feedback. Geen grote investering in tijd en budget, wel een kernachtige en waardevolle blik op jullie verhaal.

Het lijkt mij een voorrecht om met je mee te denken. Mocht je interesse hebben in zo’n Aanvraag Advies, laat het me snel weten. Dan plannen we de eerste call op korte termijn in.

 

DE KERN VAN JOUW VERHAAL

Tips voor jouw meerjarige subsidieaanvraag

Anne-Marie Kremer