we zijn allemaal leiders blog

Ik vond het zo’n goede slogan die Theater Oostpool een tijdlang in de marketing gebruikte: Hoe nu mens te zijn?

 

Hoe nu mens te zijn?

Het is een vraag van alle tijden en tegelijkertijd in deze tijden behoorlijk uitdagend. En kunst kan zeker helpen bij vragen als ‘Wie wil ik zijn? Wie wil ik worden? Hoe wil ik dat mijn relaties met anderen eruit zien?’

Theater kan een spiegel voor houden, je confronteren en met je haren erbij halen, bij de essentie der dingen.

Door uitdagende omstandigheden komen vragen als hoe je het leven wilt leiden nog meer op de voorgrond. Hoe je omgaat met veranderingen. Hoe jezelf én anderen kan begeleiden bij de hobbels die we allemaal tegenkomen.

 

Leiderschap

Dat gaat over leiderschap. Leiderschap over jezelf en anderen. In het persoonlijke leven én in het werk. In een organisatie kan dat in een leidinggevende rol zijn, maar dat hoeft helemaal niet. We zijn allemaal leiders.

In eerdere blogs, waaronder het laatste blog, schreef ik over het leren van een crisis. En wellicht gingen je haren overeind staan bij die combinatie van woorden. Ben je er wel klaar mee, met het lezen over crises en al helemaal de coronacrisis.

 

Leren

Misschien voelt leren als een luxe, omdat je nu hartstikke druk bent en te dealen hebt met velerlei uitdagingen. Of je bent sowieso allergisch voor een te positief verhaal, dat lijkt op een verheerlijking van een situatie die gewoon moeilijk en pijnlijk is.

Mocht dat zo zijn: ik snap je! Hoewel ik van nature van leren houd, voelde en voel ik soms nog steeds weerstand. Soms ben ik het gewoon zat, is het wel even genoeg vind ik.

En toch is het interessant om met een onderzoekende blik kijken wat er gebeurt. Wat tegenslag met je doet, hoe je ermee omgaat en wat de keuzes zijn.

 

Onderzoek

Ook heel interessant om zo naar je eigen organisatie te kijken, naar je eigen collega’s. Waar de kunst centraal staat en de waarde die we voor bezoekers willen geven, willen we nog wel eens weinig aandacht hebben voor de ontwikkeling van de organisatie zelf en de mensen die er in werken.

Mijn webinar ontstond uit zo’n onderzoek. Niet bewust, het was geen vooropgezet plan. Maar ik leerde wel van het reflecteren en het leverde inzichten op die ook van toepassing zijn op andere ingrijpende gebeurtenissen zo bleek, en op persoonlijk leiderschap in het algemeen.

Deelnemers van de eerste aflevering ervoeren het webinar als prettig, herkenbar en toegankelijk. Het overzicht en de voorbeelden gaven ze meer inzicht in dat wat ze zelf meemaken, zowel privé als in organisaties.

 

Webinar

Ben je benieuwd? Kom dan naar het webinar Van crisis naar creatie dat ik geef op woensdag 19 april om 10.00 uur. Deelname is gratis, je bent welkom!

 

Van crisis naar creatie

Een persoonlijk verhaal, een herkenbaar proces

webinar Van crisis naar creatie