Gedwongen zijn we allemaal tot stilstand gekomen. Alles is weer dicht. Kinderen zijn weer thuis. Er is geen live cultuur te beleven in deze donkere dagen voor en tijdens de Kerst.

Een hard gelag voor iedereen die er alles aan deed om binnen de mogelijkheden van de avondlockdown bezoekers nog een bijzondere ervaring te geven. Wederom inkomsten die verdampen en de zorg hoe lang het dit keer gaat duren.

 

Ziek

Ook zelf heb ik een gedwongen pauze. Dat is ook de reden dat je al twee maanden geen blog van me hebt ontvangen. Ik ben ziek. Ik word intensief behandeld en zeker beter, maar ik kan tot februari nauwelijks werken.

De blogs van het afgelopen jaar gingen vaak over de uitdagingen die op ons als culturele organisaties en professionals zijn afgekomen. Over de vragen die ze oproepen en hoe we er mee om kunnen gaan.

Over de kansen die een crisis ook biedt en de mooie en innovatieve antwoorden die dagelijks te zien zijn. We bundelden ze begin van het dit seizoen in het blogboek Bewegen met de rem erop, cultuur in tijden van corona.

 

Jezelf coachen

Onvermijdelijk kijk je in zo’n jaar ook naar jezelf. Hoe reageer ik in mijn werk op de omstandigheden? Wat kan en ik wil ik veranderen? Wat inspireert en motiveert mij daarbij en hoe houd ik dat levend in ingewikkelde omstandigheden?

Jezelf daarin blijven ontwikkelen is essentieel. Maar het vraagt veel. Je moet jezelf eigenlijk steeds coachen en afvragen wat je wilt, wat voor jou werkt en wat je daarvoor nodig hebt.

Eenmaal bedacht, vraagt het om keuzes en actie, zodat het geen gedachten en voornemens blijven. Een belangrijke vaardigheid; persoonlijk leiderschap. Zou wat mij betreft een vak op school mogen zijn!

 

Stil zitten

Maar soms zijn daar omstandigheden die dit lastig, zo niet onmogelijk maken. Dan gaat het even niet over stappen zetten en actie ondernemen. Zeggen mensen tegen je: het overkomt je. Laat het over je heen gaan.

Voor mij gaat het over stil zitten.

Over voelen en in laten dalen.

Rust vinden in dat wat er is.

Erop vertrouwen dat energie en inzichten weer komen.

Open staan, zonder hard te werken.

 

Nieuw jaar

Het is een ingelaste pauze, voor ons allemaal. Maar hoe het nieuwe jaar ook zal starten, ik richt me op een bruisend voorjaar!

Ik gun ons allemaal een levendig 2022 waarin we ons mooie werk weer kunnen uitoefenen en de wereld een beetje mooier maken.

Maar eerst wens ik je natuurlijk hele fijne dagen toe met zoveel mogelijk dierbaren om je heen en veel licht en liefde!

Behoefte aan reflectie?

Hier vind je leesvoer en opnames ter inspiratie en ondersteuning!