Tijdens Spot-live – het jaarlijkse symposium voor de podiumkunsten – vond een inspirerend gesprek plaats met regisseur Erik de Vroedt. Hij vertelde over zijn drijfveren om theater te maken. Het interview dat een live-versie was van een Zomergasten-aflevering, begon met een sprankelende scène uit de film West Side Story waarin Puerto Ricaanse jongeren elkaar zingend en dansend uitdagen.

Familie

Begeesterd vertelde De Vroedt over zijn musicaltante die hem mee nam naar deze film. Hoe hij als 10-jarige jongen verrukt naar de film keek. Over hoe zijn politiek bewustzijn werd aangewakkerd door voorstellingen die hij in de Rotterdamse Schouwburg zag. Hoe intens en liefdevol het werken in een theaterfamilie is. En hoe hij werd opgenomen (‘kaltgestellt’ grapte hij zelf) door een groot instituut als Het Nationaal Theater, waar hij zo’n familie vindt en de mogelijkheden heeft om voorstellingen te maken over de stad en voor de gemeenschap.

Voorstellingen

Met behulp van de fragmenten deelde hij waarom hij theater maakt. Hij nam ons mee in hoe hij werkt en voorstellingen voorbereidt. Zo schetste hij hoe zijn verkenning van Den Haag begon op een OV-fiets in de Schildersbuurt. Met registraties van voorstellingen van collega-regisseurs liet hij zien wat voor hem belangrijke thema’s zijn en lichtte hij toe wat een voorstelling goed maakt.

Passie

Zijn verhaal bevatte alle ingrediënten die een goede visie heeft. Op zo’n manier gebracht dat de passie en het plezier voelbaar waren en dat je automatisch bij jezelf te rade ging naar je eigen drijfveren. Zo dwaalden mijn gedachten af naar de film Annie waar ik als 9-jarige bij weg droomde. En naar de serie FAME over zingende en dansende jongeren op een theaterschool, die ik later live zag tijdens hun internationale tournee.

Zo dicht bij jouw bron zijn. Zo weten én voelen waarom je het werk doet dat je doet en hoe je dat wil doen. Dat gun ik ons allemaal, als mens en als organisatie.

Basis

In de Strategie Sprint werken we hieraan samen met directie en medewerkers. Het compacte programma van vijf werksessies dat leidt tot een scherpe visie en een sterke strategie in woord en beeld. Dit levert een perfecte – en door de medewerkers gedragen – basis op voor een meerjarenplan en subsidieaanvraag 2021-24. Wil je dit najaar nog starten met een Sprint? Laat het ons weten!

Hoe ontwikkelt jouw organisatie een inspirerende visie?

Met deze checklist weet je wat de beste aanpak is