Innovatie expert Jasper van Kuijk schreef een interessante column in de Volkskrant van 8 januari jl. Hoe kom je tot goede oplossingen tijdens de corona crisis, zoals de overheid die in korte tijd een succesvolle vaccinatiestrategie moet ontwikkelen?

Niet door veel mensen bij elkaar te zetten en te overleggen. Alleen maar naar draagvlak zoeken leidt altijd tot een matige oplossing, zo betoogt Kuijk.

Een goede oplossing

Om in een complexe situatie tot een goede oplossing te komen is het nodig het proces anders vorm te geven. Waarbij je nog steeds gebruik maakt van de deskundigheid van (ervarings)experts.

Maar waarbij je zelf ook een actieve, regisserende rol inneemt en verschillende scenario’s bestudeert en beoordeelt.

Een aanpak die de overheid wat mij betreft 1 op 1 kan toepassen bij de ontwikkeling van de routekaart die zich biedt aan culturele instellingen op wanneer -en onder invloed van welke variabelen –  we weer publiek kunnen ontvangen.

Ontwerpaanpak

Niet verrassend natuurlijk dat ik dat zeg, omdat de ontwerpaanpak aan de basis staat van alles wat we doen bij CultuurOntwerp. Ook in 2021.

In 2020 hebben we gebruik gemaakt van de vrijgekomen tijd om deze aanpak toegankelijk te maken voor iedereen door online programma’s te ontwikkelen. Hier gaan we in 2021 natuurlijk mee verder!

Ook starten we nieuwe samenwerkingen met organisaties waarbij we routes en programma’s ontwerpen en deze begeleiden bij de uitvoering, bijvoorbeeld bij

het Fonds voor Cultuurparticipatie en de creatieve opleidingen van het VISTA college.

Innovatieprogramma’s

Daarnaast staan er mooie innovatieprogramma’s in de steigers waarbij medewerkers van culturele organisatie het ontwerpen in de praktijk leren door nieuwe concepten te ontwikkelen.

Voorlopig werken we natuurlijk alleen maar online samen en leren we al doende verschillende manieren om dit te doen. Net zoals we een geslaagde vorm ontwikkelden voor de webinars waar al tientallen deelnemers aan mee deden.

Kennis delen

In het nieuwe jaar blijven we kennis delen in gratis webinars. Eerst nog rondom experimenteren, omdat dit zo’n waardevol onderdeel is bij het ontwerpen van oplossingen en concepten.

Daarna staat er een nieuw webinar in de planning. Want hoe ga je verder na het experimenteren in deze tussentijd? Hoe integreer je opgedane ervaringen en ontwikkelde oplossingen in een nieuw, post corona tijdperk?

We laten ons niet gek maken en blijven andere paden verkennen of leggen zelf nieuwe routes aan. Jij toch ook? Ik wens je veel succes!

Zelf de ontwerpaanpak leren toepassen?

Schrijf je dan nu in voor het online programma Succesvol Innoveren.