Flashback. We staan midden in de kantoortuin. Een dertigtal mensen heeft de ogen gericht op een scherm waarop wordt afgeteld. 3, 2, 1 en .. we zijn live!

De kantoortuin is op één van de etages van het Theater Instituut aan de Sarphatistraat. We hebben zojuist gezien hoe de Theaterencyclopedie online gaat.

Het klaren van de klus

Daar ging nogal wat aan vooraf. Anderhalf jaar eerder waren er al duizenden onderdelen van de theatercollectie gedigitaliseerd, maar was er frustratie en onbegrip ‘waarom er nog geen leuke website was waarop deze te zien waren’.

We ontwikkelden een programma met diverse projecten zoals operatie Backbone, dat een geheel nieuwe IT infrastructuur moest realiseren. We deden onderzoek naar potentiële gebruikers, want zouden ze als theaterliefhebbers de encyclopedie wel raadplegen en zelfs hun kennis er aan toevoegen?

En er volgde een tocht langs alle afdelingen, want alle expertises én onderlinge samenwerking waren hard nodig om de klus te klaren.

Culturele vernieuwer

Het was niet altijd een makkelijk traject, zeker niet met de dreiging van de sluiting van het instituut steeds boven het hoofd. Maar nu tijdens deze live gang staat een dertigtal collega’s te juichen omdat ‘hun’ encyclopedie live is.

Als culturele vernieuwer herken je vast het doorlopende proces van enthousiasmeren, organiseren, hobbels overwinnen en realiseren!

Bijzonder is, dat de stappen die ik destijds zette, zich in de afgelopen jaren in het werken met vele culturele organisaties ontwikkeld hebben tot een aanpak voor het ontwerpen en realiseren van innovatie.

Innovatie aanpak

Een aanpak die uitgaat van de kracht van culturele organisaties en de aanwezige creativiteit, gecombineerd met het gedachtegoed en de bewezen werkwijze van de ontwerp aanpak (design thinking).

De afgelopen maanden hebben we achter de schermen hard gewerkt om deze aanpak breed toegankelijk te maken. Voor álle vernieuwers in culturele organisaties of werksituaties. En dat is gelukt!

We hebben een online academie ingericht waarin we verschillende online programma’s kunnen delen. Waarin we interactief met groepen vernieuwers en teams van organisaties kunnen werken, mogelijk in combinatie met live samenkomsten.

Online academie

Nu is er weer een live gang. De academie gaat online en het eerste programma staat klaar. Dit programma Succesvol Innoveren neemt je mee in alle stappen van het innovatie proces en begeleidt je bij de realisatie in de praktijk.

Nieuwsgierig geworden? In dit filmpje leid ik je met veel plezier rond in de academie en krijg je een inkijkje in het nieuwe programma!

Neem zelf een kijkje

Ontdek de online academie en het programma Succesvol Innoveren