Herpakken. Het woord viel een aantal keer in de uitzending van Zomergasten waarin Hans Klok te gast was. Een belangrijk woord voor hem, zo bleek ook uit de fragmenten die hij liet zien over artiesten, die hij zowel om hun vakmanschap als om hun veerkracht bewondert.

Ondertussen beschreef hij hoe het hem is vergaan in corona tijd. Net voor de tweede keer verhuisd naar Las Vegas met crew en geliefde. Alles geïnvesteerd in de nieuwe show die net een aantal weken liep toen de lockdown in ging en alle theaters dicht moesten.

Al snel was er geen mens meer te zien en werd de altijd bruisende stad een spookstad. Op de billboards waar normaal aankondigingen van shows schreeuwen om aandacht, waren nu alleen teksten te lezen als Stay safe.

 

THUIS AAN DE WAS

Klok verbleef er nog een aantal maanden, in stilte werkend aan ideeën voor een nieuwe show. En die kwam er. Thuis in Nederland, een circusshow in eigen beheer. Geen grote crew of mensen in dienst. Hij wast nu zelf zijn glitterjasjes, vertelde hij. Zonder bitterheid, want ‘het is een gewoon een kwestie van herpakken’.

We staan aan het begin van wederom geen normaal cultureel seizoen. Hoewel het einde van de maatregelen in het vooruitzicht wordt gesteld, zijn er nog vele zorgen en onzekerheden. We zijn er nog niet.

Toen ik deze zomer de blogs teruglas die ik sinds maart 2020 schreef, realiseerde ik me hoeveel we hebben meegemaakt. Het kwam allemaal weer voorbij.

 

FASEN VAN DE CRISIS

De eerste schrik. Even de verlamming, daarna de daadkracht, het crisismanagement en de snelle inventieve oplossingen. De frustratie om niet sneller méér te mogen. Het wachten op betere tijden. Het eindeloze aanpassen aan de steeds veranderende maatregelen van overheidswege.

Tegelijkertijd geven de blogs ook inzicht in de zoektocht naar wat we nog meer kunnen doen. Hoe we juist in crisistijd vernieuwing kunnen creëren en antwoorden ontwikkelen op nieuwe én bestaande uitdagingen.

 

BOEK MET BLOGS

We hebben alle blogs van de afgelopen anderhalf jaar gebundeld in het blogboek Bewegen met de rem erop, cultuur in tijden van corona.

 

Als uitnodiging om terug te kijken en te reflecteren op wat het betekent voor het nieuwe seizoen. Ter inspiratie bij het herpakken en het creëren van vernieuwing.

 

Benieuwd? Vraag hier het blogboek gratis aan!

Vernieuwing creëren in crisistijd

Verslag van een zoektocht in coronatijd