Weekenden lang reden we naar het zwembad. Maanden achter elkaar. Dochterlief kon inmiddels prima zwemmen, maar had één probleem. Ze durfde niet door ‘het gat’ te zwemmen. En daardoor mocht ze niet afzwemmen voor het diploma.

Probleem

Het gat, dat zat in een plastic zeil onder water. Als kind moet je vanaf de kant het water induiken, door de opening zwemmen en aan de andere kant van het zeil boven water komen.

Ze probeerde het en probeerde het, aan doorzettingsvermogen lag het niet. Maar elke keer voor het gat aangekomen, schoot ze snel naar boven en hapte naar adem.

Totdat één lerares op het idee kwam om niet vanaf de kant te blijven roepen, maar zelf in het water te gaan staan. Zo gaf ze mijn dochter aan dat ze er was om haar te helpen. Ze gaf vertrouwen. Mijn dochter zwom in één keer door het gat.

Doorheen

Soms moet je ergens doorheen om ‘aan de andere kant’ aan te komen. Maar iets houdt je tegen. Stemmen in je hoofd roepen bijvoorbeeld “Dat kan ik helemaal nietWie ben ik om dit te doen?”

Het kan ook zijn dat de mensen in je omgeving het niet zien zitten en je ervan weerhouden. Of dat ze geen idee hebben hoe ze je hierbij kunnen helpen.

In organisaties is dat soms ook zo. Je wilt iets nieuws uitproberen, maar iets houdt je tegen. Het idee is echt anders dan wat jullie nu doen. Of hoe jullie nu werken. Wat zullen collega’s ervan vinden? Of zelfs bezoekers of subsidiënten? Wat als het niet lukt? En wat betekent het trouwens als het wel een succes wordt?

Wat staat in de weg bij verandering en innovatie

In de afgelopen jaren heb ik gezien dat er veel in de weg kan staan bij verandering en vernieuwing. Onzichtbare wanden waar je je soms niet bewust van bent. Dikke muren van bestaande afspraken en werkwijzen. Ongemak en onzekerheid richting het onbekende.

Ik heb óók gezien dat er heel veel wel mogelijk is. Een belangrijke rol speelt daarbij in welke mate er sprake is van een innovatieve cultuur in de organisatie.

Tips voor een innovatieve cultuur

Het begint ermee dat nieuwe ideeën worden gedeeld of dat er samen wordt nagedacht over mogelijke oplossingen. Het gaat ook over het mogen uitproberen. Fouten maken.

Het gaat over het nemen van beslissingen en doorvoeren van veranderingen. Soms ook over de discipline van alle medewerkers om zich hier vervolgens aan te houden. En het gaat over een blik naar buiten, de blik op degene voor wie je waarde creëert.

Wil jij meer weten over hoe je zo’n cultuur stimuleert in jouw organisatie? Ik deel mijn ervaringen graag met onze groeiende club van leiders en veranderaars in de culturele sector.

Vraag aan jou

Omdat ik graag wil dat mijn tips goed aansluiten bij jullie vragen, wil ik jou iets vragen. Wil jij een paar vragen beantwoorden over jouw ervaring met verandering en vernieuwing in jouw culturele organisatie? Wat wil jij anders zien? En wat kom je tegen als je dat wilt veranderen?

Ik koppel de resultaten terug én zal delen hoe je een innovatieve cultuur in jouw organisatie kunt stimuleren. Onder de inzendingen die we vóór 16 maart 2020 ontvangen, verloten we 1 sparringsessie van een uur waarin ik meedenk met de aanpak van het innovatievraagstuk van jouw organisatie. Ik hoor van je!

Wat wil jij anders zien in jouw organisatie? Wat houdt je tegen?

Beantwoord hier een paar vragen en ding mee naar het gratis innovatie sparringsgesprek!