Een diepe zucht van Marinka. Het is najaar 2015 en ze heeft het gevoel dat ze niet veel verder is met het nieuwe concept voor cultuureducatie dat De Stilte ontwikkelt binnen het project Klasse Theater. ‘Ik heb steeds meer vragen. Ik ga steeds dieper, maar wat levert dit nu op?’

Collega Karlijn van Het Houten Huis veert op en vindt het juist fantastisch dat ze zo diep het onderzoek is ingedoken. Als collega is het heel leerzaam om te horen wat de uitkomsten zijn! Marinka lacht dankbaar en toont het kaartje dat ze meenam: ’Big things have small beginnings’.

Tijd
Ergens weet je het wel, dat wanneer je iets nieuws ontwikkelt, tijd voor onderzoek belangrijk is. Voor het bevragen van docenten, kijken in de klas, praten met ouders, leren van experts en bedenken met collega’s hoe het anders kan.

Klein beginnen. En vandaar uit stap voor stap verder. Tijd nemen, durven inzoomen op een ‘kleine’ oplossing van een groot probleem. Het voelt gek, want het staat haaks op de dagelijkse praktijk van tijdsdruk en snel resultaat. Je moet er als medewerker ook ruimte voor krijgen. Meestal komt het erbij, naast het gewone werk.

Het is dé aanpak bij elk complex probleem, of het nu in je privé leven is of op het werk. En zeker bij het ontwikkelen van iets nieuws.

Uitproberen
Marinka en haar collega’s in het project Klasse Theater zijn inmiddels uit de onderzoeksfase. Ze zijn de concepten aan het prototypen. Minstens zo belangrijk bij innoveren: voer je idee niet meteen uit, maar test en probeer het in delen uit bij de eindgebruiker.

In dit project betekent dat in de klas met de docent en de kinderen, of in het theater met de docenten of op het schoolplein met de ouders. Dit seizoen eindigen alle 5 de gezelschappen met ‘Proof of Concepts’: concepten die (op onderdelen) getest zijn en aangepast.

Samen gecreëerd
Het zijn onderling zeer verschillende concepten die in co-creatie tot stand zijn gekomen. Een nieuwe en niet vanzelfsprekende werkwijze voor een gezelschap. Spannend in het begin, blijkt het nu veel op te leveren. Al is het maar de realisatie dat anderen graag meedenken!

Wil je ook ervaren hoe co-creatie werkt? Kom dan naar de workshop Co-creatie met Cultuurontwerp op het Congres Podiumkunsten op 24 mei! En ga met ons aan de slag met jouw innovatievraag. Maakt niet uit of je onderdeel van een theater bent of een gezelschap.
Maar wees gewaarschuwd: zo’n klein begin kan grote gevolgen hebben!