Haar ogen glommen weer. Toen ze haar kleinzoon vertelde over de gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Als we weer eens iets niet mochten, zongen we in onze cel samen ‘Die Gedanken sind frei’. Want dat konden ze ons niet afpakken.” Ze keek weer trots bij die gedachte, toen een pubermeisje, nu een oude dame van 89 jaar.

Verbeelding

Vrijheid vinden binnen de beperkingen. Je hebt altijd de beschikking over je eigen gedachten, je verbeelding en dromen. Het verandert de situatie niet, maar maakt het wel draaglijker.

Dit jaar herdenken we 75 jaar vrijheid en lopen we tegelijkertijd zelf tegen beperkingen op. In het dagelijks leven en in het werk.

Het zwaarste aspect blijkt keer op keer het niet weten hoe lang het gaat duren. Of het einde in zicht is. Gevangenschap in oorlogstijd is natuurlijk een hele andere categorie. Maar ook wij hebben nu te maken met grote beperkingen waarvan we niet weten wanneer deze eindigen.

Routekaart

Omdat het gebrek aan perspectief fnuikend is voor draagkracht, presenteerde de regering deze week een routekaart.

De routekaart biedt zicht op eerstvolgende stappen. Bibliotheken mogen snel open. Musea waarschijnlijk per 1 juni. Theaters ook, maar dan wel met hele kleine aantallen bezoekers. Grootschalige samenkomsten vinden zeker niet voor 1 september plaats. De routekaart geeft geen duidelijkheid wanneer weer wel.

De route naar innovatie

Bij het werken aan innovatieve projecten zijn we eraan gewend om complexe processen inzichtelijk te maken. Je weet nooit wat de uitkomst wordt. Ook weet je niet van te voren wat de tussentijdse resultaten zullen zijn.

Je kunt wél de route uitstippelen. De fasen benoemen. Belangrijke momenten aanwijzen.  Daarbinnen kun je dan acties benoemen, gaan uitproberen en leren. Weer volgende stappen bedenken en eerder bedachte stappen aanpassen.

Visualiseer de route

Een routekaart, een roadmap, geeft daarbij houvast. Het geeft inzicht aan iedereen die betrokken is in hoe er wordt gewerkt en versterkt de betrokkenheid. Het is wel zeer aan te raden de roadmap te visualiseren! Dat miste ik zelf echt tijdens de persconferentie, toen we veel informatie over ons heen kregen.

Helaas leven we voorlopig nog met de beperkingen en is er zeker voor de podiumkunsten nog veel onduidelijk. Misschien helpt het je om zelf een routekaart te maken. Om inzicht te krijgen en dit met elkaar, binnen en buiten de organisatie te delen.

Ter inspiratie heb ik een kort filmpje gemaakt waarin ik enkele visuele voorbeelden laat zien van routekaarten van eerdere projecten.

Ontwikkel jullie routekaart!

Laat je inspireren door dit filmpje met visuele voorbeelden.