‘Stress is niet het probleem, maar gebrek aan ontspanning’, las ik ergens. Daarbij gaat het niet alleen gaat om de oorzaken van stress, maar met name of je genoeg buffers hebt om de stress aan te kunnen. Deze buffers geven energie. Je bouwt ze op door plezier in je werk, door de steun van collega’s te voelen, door de mate van zelfstandigheid waarin je kan werken en de ruimte die je hebt om je te ontwikkelen.

Meer met minder
Een te hoge werkdruk is een veelgehoorde klacht in de podiumkunsten. In organisaties wordt hetzelfde werk met minder mensen uitgevoerd en producties moeten in kortere tijd worden gecreëerd.

Dit beeld rijst ook op uit de rapportage, die de arbodienst Human Capital Care opstelde naar aanleiding van het Periodiek Medisch Onderzoek bij diverse culturele organisaties, allen aangesloten bij stichting VACI. Daarbij blijkt dat met name artistieke medewerkers de meeste stressfactoren ervaren en ook het laagst scoorden op energiebronnen en buffers.

Your Life on Stage
Werkdruk, maar ook te lage en onzekere verdiensten of bijvoorbeeld de vraag hoe het werk tot aan het pensioen leuk blijft, zijn onderwerpen van gesprek tijdens Your Life on Stage. Een samenwerkingsproject rondom het werken in de podiumkunsten en de vragen en zorgen die er leven.

Zelf doen
Steeds meer lijkt zelfmanagement in het werkende leven ‘key’ geworden, of je nu zelfstandig bent of verschillende banen aan elkaar knoopt. Je haalt je eigen werk binnen, plant en maakt keuzes. Je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor het organiseren van de steun of scholing die je daarvoor nodig hebt.

Leren om te kunnen kiezen
Dat geldt overigens niet alleen in deze sector. En ook niet alleen voor werkenden.
Het lijkt ook de belangrijkste les om mee te geven aan kinderen die nu opgroeien.   ‘Ken je zelf en jouw talenten Weet waar je interesses liggen en ontwikkel verschillende vaardigheden. Leer je grenzen kennen en weet je hoe je jezelf kunt motiveren. Vorm je eigen mening en durf te kiezen.’

Het is bijna dagelijkse kost in de gesprekken met mijn puberdochter over school en de keuzes die ze nu al moet maken. Welke baan ze krijgt, wat ’ze later wordt’, wie zal het zeggen. Veel banen zoals we ze nu kennen, zijn er straks niet meer en loopbanen zullen anders verlopen. Kennis is binnen handbereik, onderscheidend ben je door vaardigheden als creativiteit. De grote uitdaging is zelf aan het stuur te blijven .

Samen sturen
Deze ontwikkelingen en vele andere onderwerpen komen aan bod tijdens Your Life on Stage. In de eerste bijeenkomst ontstond meteen een interessante discussie over die eigen verantwoordelijkheid. Betekent dat, dat je alles alleen moet doen? Moeten we niet tegelijkertijd ook zaken collectief aanpakken en gezamenlijk organiseren?

Ook dat is onderwerp van gesprek binnen Your Life on Stage. Vanaf februari zijn er diverse bijeenkomsten in het land. Wil je deelnemen aan één van de gesprekken, houd dan deze website in de gaten. En wil jij alvast jouw stress testen, kijk dan hier!