Mariette van Solingen - over Anne-Marie

Anne-Marie is fris, met humor en inzicht. Ze weet zich goed in te leven en kon goed de verbinding tot stand brengen. Soms praat ze sneller dan ik kan denken…

Mariëtte van Solingen Communicatiespecialist - Theaters Diligentia & PePijn

Stefan Zwartbol - visie in 5 werksessies te behalen

Ik vond het een gave bewijsvoering dat een visie dus in 5 werksessies te behalen valt! En ook goed om te zien dat met 1 goede werksessie meteen een gehele organisatie meegenomen kan worden én dat zij daarna ook meteen gevoel krijgen bij de visie die er staat. Dit vond ik misschien nog wel de belangrijkste werksessie, omdat dit naar mijn idee zorgt voor de meeste draagkracht.

Stefan Zwartbol Marketeer - Theaters Diligentia & PePijn

Frank Heijman - klein team grote zaken bespreken

Leuk om in klein team grote zaken te bespreken. Open en eerlijk. Nu ik onze waarden en het hogere doel eigen heb gemaakt, kan ik het ook makkelijk uitdragen naar mijn collega’s.

Frank Heijman Programmeur - Theaters Diligentia & PePijn

Lucien Kembel voorbeeldpagina Theaters Diligentia en PePijn

Ik heb geleerd, dat het creëren van draagvlak niet gaat wanneer je iets met een parachute vanuit de hoogte neer laat dalen. Je kan liever met z’n allen een raket bouwen en die lanceren zodat ie ook grote hoogten kan bereiken!

Lucien Kembel directeur - Theaters Diligentia & PePijn

Theaters Diligentia & PePijn

2018-2019

DE VRAAG

Hoe zorgen we voor vaste grond onder de voeten: een gedeelde visie over onze theaters?

De Theaters Diligentia en PePijn zijn van oudsher prominente cabaretpodia in Den Haag. Het publiek weet beide theaters goed te vinden en ook artiesten waarderen de podia zeer. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen voor de organisatie te midden van een veranderende stad. Na een aantal roerige jaren bouwt de organisatie gestaag aan een nieuw elan met een jong, fris en vernieuwend imago.

De theaters willen graag een visie ontwikkelen die ‘vaste grond onder de voeten’ creëert. Er is behoefte aan een gezamenlijke taal in woord én in beeld die alle medewerkers houvast geeft. Een koers die vertaald kan worden naar de verschillende afdelingen, zoals programmering, marketing-communicatie, techniek en sales. En die de basis vormt voor het beleid voor de komende jaren en de subsidieaanvragen voor de periode 2021-2024.

HET PROGRAMMA

In deze Sprint is Het Verhaal van de theaters Diligentia & PePijn gecreëerd, met daarin de gedeelde visie waar de theaters voor staan en waar ze goed in is. Er is een uitdagend doel gesteld voor 2024 bereikt is dat iedereen in de organisatie motiveert. Vervolgens is deze ambitie naar doelstellingen vertaald: wat moeten de theaters doen om te zorgen dat dit doel wordt bereikt?

De doelstellingen zijn vervolgens in hele concrete stappen uitgewerkt. Een kernteam van medewerkers uit alle afdelingen heeft hier –verdeeld over twee seizoenen- aan gewerkt. Tussendoor zijn de bevindingen gedeeld met en getoetst bij alle andere collega’s en het bestuur.

DE RESULTATEN

Het Verhaal is compleet. In de woorden van één van de medewerkers: “We hebben een document en een poster met daarop de missie en visie waar we altijd op terug kunnen grijpen, bij elke stap die we zetten. Of dat gaat om een nieuwe eigen productie, een samenwerking of publiciteitscampagne of het aannemen van een nieuwe collega.“ Doordat er samen aan gewerkt is, herkennen medewerkers de uitkomsten. Het zelfbewustzijn bij de medewerkers is toegenomen.

En er is veel geleerd in de Sprint, zo geven medewerkers aan. Beter te luisteren naar de ander bijvoorbeeld en met ‘een blik van buiten naar binnen’ naar de organisatie te kijken. Daarnaast is de iteratieve manier van ontwikkelen goed bevallen; dit wordt graag meegenomen naar het dagelijkse werk.

WIE ZIJN BETROKKEN

Het multidisciplinaire kernteam bestaat uit de directie en de teamleiders van de afdelingen marketing-communicatie, techniek, financiën, horeca en programmering. De overige medewerkers leverden hun actieve bijdrage in de gezamenlijke sessies. Tijdens de Sprint heeft er ook een werksessie plaatsgevonden met het bestuur. De Sprint is begeleid door Anne-Marie.