Hoe kunnen we de Theaterencyclopedie verbeteren en meer bekendheid geven, en de mogelijkheden voor een verdienmodel verkennen?

Sinds de sluiting van Theater Instituut Nederland in 2013 is de TIN-collectie ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De collectie brengt drie eeuwen Nederlandse podiumkunsten in beeld door middel van kostuums, decors, maquettes, teksten, foto’s, en meer.

De theaterencyclopedie is de complete database van alle in Nederland gespeelde voorstellingen en biedt professionals en liefhebbers hiermee toegang tot de theatergeschiedenis. Bijzonder aan de encyclopedie is dat gebruik gemaakt wordt van het ‘wiki-principe’; iedereen kan aan de encyclopedie meeschrijven.

De aanpak

In het project werden verbeteringen aan de vormgeving en techniek gerealiseerd, waardoor het gebruiksgemak toenam. De communicatiecampagne vergrootte de bekendheid van de online encyclopedie en riep publiek en professionals op tot het leveren van bijdragen in tekst of beeld.

Een groot succes was de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn, die het streefbedrag behaalde waardoor videoregistraties van bijzondere voorstellingen uit de Theatercollectie integraal te zien zijn op de Theaterencyclopedie.

Rol CultuurOntwerp

Anne-Marie Kremer ontwikkelde het projectplan en leidde de uitvoering van het project, dat liep van januari 2014 tot en met mei 2015.