In 2012 was ik op de Social Safari van Kennisland. Tijdens deze week onderzocht een gemêleerd gezelschap van ontwerpers, ondernemers, innovators, docenten en managers concrete oplossingen voor complexe vraagstukken van maatschappelijke organisaties. Dit gebeurde in een razend tempo, met enorm veel plezier en energie en samen met de organisaties die de vraagstukken hadden voorgelegd. Typisch voor deze manier van werken die gebaseerd is op service design, zo leerde ik.
Schaamrood
Aan het einde van deze inspirerende week werden de resultaten van de diverse vraagstukken getoond. Ik was erg onder de indruk van de creativiteit van de oplossingen, maar ook van de manier waarop de teams tot die oplossingen kwamen en ze die presenteerden. Als enige van de aanwezigen werkzaam in de creatieve sector, realiseerde ik me op dat moment – met het schaamrood op mijn kaken – dat ik deze creativiteit lange tijd niet had gezien.
Geboorte
Wel op het podium, in de repetitieruimte of in de tentoonstelling die ik laatst had bezocht. Maar niet in de organisaties zelf. Niet op deze open, informele en energieke manier. Terwijl we als culturele organisaties met zo veel uitdagingen worden geconfronteerd waar we een antwoord op moeten vinden. En we barsten van de creativiteit om die oplossingen te creëren! Het idee voor CultuurOntwerp was geboren.
Realisatie
CultuurOntwerp introduceert een ontwerpaanpak voor het realiseren van antwoorden op complexe vraagstukken van culturele organisaties. Het is een intensieve samenwerking met medewerkers en andere betrokkenen die altijd concreet resultaat oplevert.
We kennen de noodzaak om te reageren op veranderingen. Om nieuwe activiteiten te realiseren. Om mensen op een andere manier echt te betrekken. We begrijpen ook de dagelijkse drukte. Daarom helpt CultuurOntwerp bij het bewerkstelligen van de gewenste innovatie.