Ik ben op een bovenverdieping. Door de grote ramen zie ik aan de overkant het Binnenhof liggen. Op straat haast iedereen zich door de regen, zoals ik dat net ook nog deed. Nu tref ik de voorbereidingen voor de werksessie met het team van Theaters Diligentia & PePijn, die we op deze locatie zo gaan hebben.

Koffie

Er is een open ruimte waar lekkere koffie wordt geserveerd voor alle huurders van de vergaderruimten. Naast ons is een meeting van een ministerie, ik dacht van Binnenlandse Zaken. Bij de koffiehoek tref ik Pieter. Wanneer ik heb verteld welke koffie ik wil, vraagt Pieter aan de lange jongen die naast hem staat of hij de koffie verkeerd wilt maken. ‘Jij drinkt hem ook zo en dat kan jij heel goed’.

‘Dit is onze nieuwe stagiaire Arjen’, stelt Pieter me voor. ‘We zijn heel trots op hem.’ Arjen lacht schuchter. ‘Nou ik weet nog niet zo veel hoor.’ Pieter vindt van wel en voegt eraan toe dat hij ‘altijd blij is als het donderdag is, want dan mag hij met Arjen werken.’

Beginnende professionals

Ik ben verrast. Ontroerd bijna. Ook al heeft de aankleding echt wat weg van een eigentijdse huiskamer, zo’n warm tafereel had ik niet verwacht in deze vergaderlocatie. Arjen vertelt overigens dat hij Theater Diligentia kent, want ‘daar had hij nog eens gedrumd met Caesar.’ Hoe dat precies ging, kom ik niet te weten, maar ik begrijp natuurlijk dat dit over de drummer van Golden Earring gaat.

Later in de week spreek ik in Utrecht met beginnende professionals in de podiumkunsten over hun toekomst. Ik stimuleer ze na te denken over hun ‘harige’ ambitie en geef tips bij het formuleren van de gedurfde stappen die nodig zijn om dat te bereiken.

Begeleiding

Grappig om dat daar, in de Koepelzaal in Het Huis te doen. Lang, lang geleden begon ik in het zelfde pand mijn loopbaan met een productiestage. Dat deed ik onder de liefdevolle begeleiding van de veel te vroeg overleden Wernard Zilver. Wernard had zijn kantoor onder de trap naar diezelfde Koepelzaal.

Te gek dat ik zonder enige ervaring het vertrouwen van hem kreeg en producties mocht organiseren midden in de stad. Ik kon altijd bellen als ik even niet wist hoe het moest met honden in een dansproductie middenin een park of waar ik honderden kilo’s wit ondergoed kon vinden.

Zo belangrijk om zo’n mentor te hebben als beginnende professional! Advies en vertrouwen te ontvangen van iemand die jou voorging. Dat geldt ook voor de jonge theatermakers, die nog veel moeten uitvinden. En voor Arjen. Die overigens heerlijke koffie maakt.

 

Ben je benieuwd naar wat Theaters Diligentia & PePijn nou precies deden op die locatie? Hier vind je een tussentijdse indruk van hun Strategie Sprint.

Strategie Sprint

Ontwikkel samen met jouw medewerkers een krachtig verhaal voor de toekomst.