Ik krijg weleens de vraag, waar gaat het nou het meest om in de ontwikkeltrajecten: de oplossing die wordt ontwikkeld of het leren van die andere manier van werken? Het antwoord is, het gaat om allebei.

De concrete resultaten zijn noodzakelijk, we willen tenslotte antwoorden vinden op de vragen van de organisatie. Vragen die ontstaan door ingrijpende ontwikkelingen om hen heen. Denk aan de opkomst van 21e eeuwse vaardigheden, veranderd koopgedrag van theaterbezoekers of studenten die een andere manier van communicatie verwachten van hun opleiding.

Lerende organisatie
Tegelijkertijd is het leren als organisatie essentieel, want er zullen steeds weer andere ontwikkelingen plaatsvinden, die om nieuwe antwoorden vragen. Denk aan de noodzaak om als organisatie meer inclusief te zijn en andere verbindingen aan te gaan binnen je stad of regio. Aan verschuivingen in het subsidiestelsel of het toepassen van nieuwe codes hoe we met elkaar om gaan.

Inspelen op deze of andere veranderingen vraagt van organisaties -en degene die er werken- om zich te blijven ontwikkelen. Te leren. Nu ben ik een fan van leren. Mijn hele leven lang. Ik ben één van de weinigen die het zelfs op de middelbare school leuk vond. En ik ben blijven leren. Wat me wel opvalt; ik leer de laatste tijd niet meer door het volgen van opleidingen of van cursussen.

Leren van anderen
Ik leer van mensen om me heen. Van de ontwerpers die deel zijn van het netwerk van CultuurOntwerp. Door hun manier van denken en de rugzak aan instrumenten en methodes die ze kunnen inzetten.

Ook leer ik ongelooflijk veel via internet. Ik lees artikelen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms omdat ik een ontwikkeling wil begrijpen. Soms omdat ik het interessant vind, hoe iemand tegen een onderwerp aan kijkt. Zoals de makers van de film Patser bijvoorbeeld, over hoe zij zoveel jong en divers publiek in de zaal krijgen. Soms omdat ik een vergelijking met een heel andere sector inspirerend vindt, zoals dit Volkskrantartikel over de innovatie in de tomatenteelt.

Leren door te doen
Ik leer ook door te doen. Het leiden van interactieve gesprekken, het geven van workshops en het spreken voor groepen, een paar jaar geleden had ik dat nog nooit gedaan.

En de laatste tijd heb ik podcasts ontdekt. Een ideale manier om interessante interviews te luisteren of om keiharde kennis op te doen. Zo luisterde ik laatst naar een aantal podcasts over ondernemen, leerzaam en super inspirerend!

Mag ik van jou leren?
En ik wil heel graag leren over wat jij wilt leren! Welke veranderingen zie jij om je heen, in het werk? Wat verontrust je, wat vind je een interessante uitdaging?

Wat moet je weten of kunnen om daar goed mee om te gaan? Jij, en de mensen met wie je werkt? Zijn jullie daar klaar voor of zou je daarin willen leren? En op welke manier zou je dat willen leren?

Vragen
Wil jij jouw antwoorden op deze vragen geven? Dat zou ik heel inspirerend en leerzaam vinden. Vanzelfsprekend deel ik met jou weer wat ik van alle antwoorden heb geleerd!