Ken je de TV-show op reis? Hierin interviewt Ivo Niehe bijzondere mensen over de hele wereld. Hij filmt ze bij hen thuis en werpt letterlijk een blik in het leven van de geïnterviewde, die of heel beroemd is of iets heel mafs kan.

Fascinerend vond ik dat als kind! Ik denk dat door de TV-show mijn nieuwsgierigheid is aangewakkerd in andere levens en mijn verwondering over hoe verschillend mensen kijken, denken en zich uitdrukken.

Interviews

De jaren na de TV-show ging mijn aandacht meer uit naar geschreven interviews in kranten of tijdschriften. Die liefde blijft. Maar daar is een nieuwe bijgekomen: de podcast.

Er zijn prachtige reportages, columns en zelfs meditaties op podcast te vinden. En veel  gesprekken, die je als ‘gewoon’ goede radio interviews kunt beschouwen, met het verschil dat je ze kunt beluisteren waar en wanneer je wilt.

Podcasts

Maar het medium biedt meer. Een interview kan zo lang of kort duren als de makers willen, er is geen vast format. En het gesprek kan werkelijk over elk mogelijk (niche) onderwerp gaan dat je kan bedenken.

Door de intieme sfeer in de studio ontstaan persoonlijke gesprekken. Als luisteraar ben je dichtbij. Je voelt mee, je denkt mee. Je doet mee aan het gesprek. (Dat neem ik zelf soms wel heel letterlijk merk ik, als ik in de auto zit ☺)

Gevoelens

Persoonlijke gesprekken. Ik hoop dat we die komend seizoen veel gaan hebben. Met elkaar en met onszelf. Dat we het niet alleen hebben over systemen die moeten veranderen en ‘thema’s die nu echt opgepakt moeten worden’.

Maar dat we ons realiseren dat verandering alleen mogelijk is als wij zelf open staan. Als we de moed hebben om weerstanden te onderzoeken en gedachten, gevoelens te bevragen.

Vrouw zijn

Theatermaker Laura van Dolron gaf bij de opening van het Theaterfestival een prachtig voorbeeld met haar Staat van het Theater. Op ontroerende wijze deelde ze haar intieme gedachten over haar vrouw zijn met al haar twijfels en schaamte. Ook mooi hoe ze de behoefte aan vrouwelijke rolmodellen duidde en haar wens om zelf een voorbeeld te zijn voor haar dochters.

Ik vond het een inspirerende start van het seizoen en hoop dat we ruimte maken voor veel persoonlijke gesprekken!

TIPS voor toffe podcasts:

Gijs Groenteman interviewt creatieven en denkers in Met Groenteman in de kast.

Zomergasten is ook als podcast een goed gesprek.

Op de podcast Erlenmeyer een interessant interview met Touria Meliani, wethouder in Amsterdam.

De Theaterpodcast maakte een Zomerspecial ‘Liefde voor theater’ met interviews met theaterdirecteuren.