Leer het innovatieproces te leiden

Innovatietrajecten beter inrichten en begeleiden, zodat ze meer succes boeken. Ontdek hoe je dat leert in dit online programma.

VERNIEUWING

Je ziet veel kansen voor vernieuwing. Als het gaat om programma’s of activiteiten bijvoorbeeld, het bereiken van nieuwe doelgroepen of het aangaan van nieuwe samenwerkingen in de omgeving. Of hoe jullie intern je werk organiseren.

Je bent een leider en organisator en merkt dat je rol zich ontwikkelt naar een meer coachende en verbindende rol. Meer inzicht in het innovatieproces en bijbehorende tools helpen je te groeien in deze rol en anderen daarbij te begeleiden.

ONLINE PROGRAMMA

Succesvol Innoveren begeleidt je stapsgewijs bij het realiseren van succesvolle innovaties. Het programma leert hoe je het hele proces slim inricht en uitvoert én hoe je co-creatie concreet vormgeeft.

In Succesvol Innoveren:

 • Leer je hoe je elke innovatie kunt ontwerpen en de weg ernaar toe
 • Ervaar je alle stappen van het innovatieproces door de toepassing op een concreet vraagstuk uit de eigen praktijk.
 • Krijg je overzicht over bewezen tools en oefen je benodigde vaardigheden door het toepassen van enkele technieken
 • Zie je op hoeveel manieren en momenten je anderen –binnen en buiten de organisatie- oprecht kunt betrekken
 • Koppel je succes aan de duurzame impact die de innovatie heeft op anderen

VOOR WIE

Dit programma is voor iedereen die innovatie leidt of begeleidt: projectleiders, hoofden van een afdeling, zakelijk leiders, artistiek leiders, producenten etc. Maar ook voor zelfstandigen die vaak innovatieve projecten initiëren en uitvoeren. Het unieke programma is geheel toegepast op de culturele praktijk.

Je volgt het programma aan de hand van een heldere leerroute die bestaat uit modules. De modules zijn rijk gevuld met video’s, teksten, beeldmateriaal, opdrachten, toetsen, verdiepende documentatie en vele praktische downloads.

OPBOUW PROGRAMMA

Module 1 Innovatie in cultuur
Wat zijn bestaande en nieuwe uitdagingen voor culturele organisaties die vragen om innovatieve oplossingen? Wat is een werkbare definitie van innovatie?

Module 2 Waarde creëren
In deze module kijken we voor wie een organisatie waarde creëert en hoe deze waarde wordt gerealiseerd. Het begrip waarde neemt namelijk een belangrijke plek in de definitie van innovatie.

Module 3 Een andere werkwijze
Het realiseren van innovatie vraagt om een andere manier van werken. In deze module maak je kennis met de ontwerp aanpak en hoe je deze toepast in de culturele praktijk.

Module 4 Starten met innoveren
In deze module kies je aan welk innovatie vraagstuk je tijdens dit hele programma zal werken en dat is best een kunst.

Module 5 Onderzoek en inzicht
In de volgende modules doorloop je alle vijf fases van het innovatieproces. In deze module ga je op onderzoek waarna je jouw innovatie uitdaging aanscherpt.

Module 6 Ideeën ontwikkelen en toetsen
Na het voorbereidende werk is het tijd voor van het bedenken en selecteren van ideeën op een gestructureerde manier. Ook ga je één of meer gekozen ideeën visualiseren en toetsen bij gebruikers.

Module 7 Slim experimenteren
Door het concept te toetsen en aan te passen, werk je toe naar een bewezen concept toe: een concept dat echt werkt en aansluit bij de gebruiker. In deze module ontdek je welke vormen van experimenten je hierbij in kunt zetten.

Module 8 Doorontwikkelen in de praktijk
In deze module ga je de ontwikkelde innovatie in de praktijk brengen op zo’n manier dat je blijft leren en aanpassen. Ook kijk je voorbij dit innovatie proces en hoe je kan zorgen voor een duurzaam resultaat.

Module 9 Geleerde lessen
Welk resultaat heeft dit programma opgeleverd? Hoe kijk je terug op je eigen leerproces? Hoe neem je dit mee naar de dagelijkse praktijk? Met deze vragen ronden we het programma af.

HOE WERKT HET?

Als je besluit om mee te doen met het online programma Succesvol Innoveren dan volg je het programma in je eigen tempo en kun je starten wanneer je wilt.

Je krijgt:

 • Leerroute bestaande uit 9 modules rondom 1 thema
 • Meer dan 20 korte video’s met uitleg
 • Werken aan een vraagstuk uit jouw eigen praktijk m.b.v. heldere opdrachten en stappenplannen
 • Interactieve tests om je kennis te toetsen
 • Verdiepende documentatie en vele praktische downloads
 • 1 jaar toegang tot Succesvol Innoveren op de academie van CultuurOntwerp
 • Certificaat bij afronding van het programma

 

De investering is 695 euro excl. btw

PRAKTISCHE GEGEVENS

Na aanmelding ontvang je een factuur voor je deelname. Meteen na ontvangst van de betaling, krijg je de login gegevens van de CultuurOntwerp academie en kun je starten!

Je kunt een bijdrage in de kosten aanvragen bij WerktuigPPO.nl. Deze financiële regeling voor scholing en professionele ontwikkeling staat open voor alle werkenden in de culturele en creatieve sector, inclusief zzp-ers.

Wil je alvast zien hoe de online academie eruit ziet en hoe het programma werkt? Bekijk dan deze korte rondleiding!