een sleutelmoment creeren

Heb je een crisis nodig om vernieuwing en verandering te creëren? Die vraag kwam op na het laatste blog De zin van een crisis.

Een crisis kan versnelling bieden, zo schreef ik in het blog op basis van mijn persoonlijke ervaring. En helpt de urgentie en de onontkoombaarheid in te zien. Het levert daardoor brandstof voor een benodigde vernieuwing en is een bron voor verdere ontwikkeling. 

 

VERNIEUWING DOORVOEREN

Maar omgekeerd wil je waarschijnlijk niet dat voor elke verandering die je in gang wilt zetten, een diepe crisis nodig is. Of het nu in je persoonlijke of werkende leven is of dat je een bepaalde vernieuwing wilt doorvoeren in je organisatie.

Hoe maak je dan een begin? En de meest gestelde vraag in organisaties: hoe krijg ik de anderen mee?

Ik denk dat we de neiging hebben om te snel te gaan handelen. De wil is er, een idee is zo geboren en we gaan aan de slag. Ik zie het vaak in organisaties. Een kwestie moet nu eindelijk aangepakt of de strategie moet er snel komen, want een subsidie deadline nadert.

 

TE SNEL AAN DE SLAG

We staan even stil bij de aanleiding en gaan al snel over tot de brainstorm, op weg naar de oplossing dan wel het nieuwe plan.

Maar wat als je de tijd neemt om met elkaar echt stil te staan bij waar je vandaan komt? Wat er is gebeurd en wat dat met jou en je collega’s deed, waar dat toe leidde?

Misschien kom je rauwe randjes tegen of pijnlijke punten, bijvoorbeeld als gevolg van corona. Het kan ook zijn dat je tot het inzicht komt dat een nieuwe koers al wel in gang is gezet, maar dat nog niet iedereen met volle overtuiging hieraan meewerkt. Misschien is er nog een moment nodig om afscheid te nemen van wat was, om daar even bij stil te staan.

 

SLEUTELMOMENT

Mogelijk geeft de reflectie op zowel interne als externe ontwikkelingen juist zin om aan de slag te gaan. Je merkt dat de noodzaak meer gedeeld wordt. Dat de energie gaat stromen!

Of het nu vanuit een brandende ambitie is, een pijnlijke noodzaak of alles daar tussen in: een gedeeld vertrekpunt is essentieel om samen in beweging te komen. Je zult nog steeds allerlei hobbels tegenkomen in het proces, maar je kunt terugvallen op de basis en vandaar uit weer nieuwe stappen bedenken.

Wat dus helpt bij een vernieuwingsproces is een bepaald momentum te creëren. Ik noem het een sleutelmoment.

 

WEBINAR

Het is één van de onderwerpen dat aan bod zal komen in het gloednieuwe webinar Van crisis naar creatie. Ik verheug me erop met jou in het vernieuwingsproces te duiken. Het zal persoonlijk zijn, theoretisch onderlegd en tegelijk heel praktisch toepasbaar op als verschillende vernieuwingsvraagstukken.

Het eerste webinar zal plaatsvinden op vrijdag 24 maart a.s. Ik heb er enorm veel zin in, leuk als je ook komt! Je kunt je hier inschrijven.

Jezelf vernieuwen of opnieuw uitvinden

Krijg nieuwe inzichten en handvatten in dit nieuwe webinar

webinar van crisis naar creatie